sucuri verzi

 

Ce ar fi dietele raw vegan sau detox fără faimosul ,,Green Smoothie’’?

Frunze verzi, de toate felurile, spanac, kale, leurdă, pătrunjel, varză, combinate cu broccoli și deseori cu fructe, pentru a accepta mai ușor gustul .... dar nu neapărat, dacă poţi doar frunze....probabil că trebuie să ȋţi dai și un premiu....

Cei care au testat sucurile verzi, pur verzi, ... mă ȋnţeleg mai bine. Trebuie să ai o voinţă extraordinară pentru a face asta zilnic.Și de ce nu ai face-o? Doar ai citit că sucurile verzi cresc imunitatea, normalizează glicemia, nivelul colesterolului, asigură un pH optim ...și lista continuă. Și e ok, dar până la un punct. 

Pentru că a consuma ȋntr-un ritm susţinut, cantitati mari de sucuri verzi, din frunze si legume, așa cum e de exemplu variantă numită ’’cleanse’’, pare să reprezinte o potențială cauză a apariţiei nefropatiei generată de oxalaţi și a insuficienței renale acute.    

Despre ce e vorba?

Despre simplul fapt că frunzele verzi, conţin, de la mama natură, o cantitate considerabilă de acid oxalic, ceea ce scoate la iveală  și cealaltă ,, faţă’’ a sucului sau smoothie-ului.... ,,faţa’’ aia complet nesănătoasă, dar ignorată de adepţii acestei metode... 

Ce este cu acest acid oxalic?

Ei bine, acest acid se combină cu ușurinţă ȋn organism cu ionii de calciu formând oxalatul de calciu, ,,vedeta’’ pietrelor ce sunt găsite ȋn rinichi. Oxalatul este o substanţă insolubilă, care formează cristale cu efect iritant mecanic, acolo unde găsesc de cuvinţă să se depună. La alegere, după posibilităţile aparţinătorului, irită mucoasa digestivă sau se fixează la nivelul rinichilor. Oxalaţii, ȋn general, pot să apară și prin combinarea acidului oxalic cu alte minerale precum magneziu, fier, sodiu sau potasiu, dar frecvent ȋn organism, acţiunea toxică este de obicei dată de oxalatul de calciu. Este, cum spuneam, cea mai comună piatră pe care o găsim ȋn rinichi, dar la fel de bine poate forma cristale ȋn mușchii scheletici, unde acidul oxalic gasește disponibilitate de calciu și provoacă fibromialgii, dar și ȋn tiroidă sau ţesutul osos, ȋn ultima variantă putând conduce spre temuta osteoporoză.  

Astfel de procese, de acumulare de oxalaţi, cu manifestările mai sus amintite,  sunt ,,ajutate’’ de exemplu de lipsa unor enzime specifice sau de un nivel prea mare de vitamina C sau când se exagerează cu aportul de fructoză...da, fructoza din fructe, o să scriu și despre ea cât de curând...

O barieră ȋn calea absorbţiei oxalaţilor este propriul nostru intestin, ȋn varianta ȋn care e sănătos, dragul de el. Din păcate, funcţionarea corectă a proceselor de absorbţie intestinală este negativ influenţată de:

-         Inflamaţia mucoasei

-         Consum mare de antibiotice, ... la orice strănut, hop și noi cu antibioticul...sau antibiotice luate ,,după ureche’’, fără a se face eventual o antibiogramă ...sau  antibiotice de ultimă generaţie, pentru că ,,rezolvă” un spectru larg de microorganisme...probabil și propriile bacterii bune din intestinul tău

-         Consum frecvent de antiinflamatoare, ce dereglează propria floră bacteriană

-         Colită, mai ales cea ulcerativă

-         Boală celiacă, etc 

Interesant este faptul că Lactobacillus acidophilus, bacterie proprie florei noastre intestinale, poate fi distrusă de prezenţa unor cantităţi mari de oxalaţi. Acest lucru explică de ce unele persoane, ȋn ciuda consumului de probiotice, varianta de sinteză sau alimentară, nu reușesc să normalizeze cantitaiv valorile bacteriei la nivel intestinal. Avem bacterii care pot ,,digera’’ oxalaţii, transformându-i ȋn compuși mai puţin iritanţi pentru corp, ȋnsă o cantitate mare de oxalaţi se poate transforma la un moment dat ȋntr-o ,,armată invadatoare’’ ce depășește capacitatea de apărare a organismului.

Am ȋntâlnit mămici care dădeau zilnic copiilor sucuri verzi sau ele ȋnsele aveu o dietă bazată preponderent pe legume considerate ,,sănătoase’’, exagerând astfel aportul de acid oxalic. Pentru amănunte legate de obsesia alimentaţiei sănătoase citește și http://www.stop-dieta.ro/blog/577-ortorexia-nervoasa-sau-mai-pe-romaneste-obsesia-pentru-alimentatia-sanatoasa

Rezultatele analizei de urină la acești copii sunt mereu o surpriză pentru părinţi, pentru că oxalaţii apar prezenţi ȋn cantităţi ȋngrijorător de mari. Evident, dacă aceste valori rămân constant crescute, se impune modificarea alimentaţiei până nu se instalează  o disfuncţie renală.Mămicile care alăptează și decid să bea ,,la greu’’ smoothie-uri verzi, din motive necunoscute știinţific, dar foarte apreciate și promovate ,,profesorul’’ internet, ȋși expun bebelușii la formarea de oxalaţi. Acest lucru se ȋntâmplă deoarece principala bacterie, responsabilă de ,,digerarea” oxalaţilor, Oxalobacter formigenes, se pare că nu se găsește ȋn laptele de mamă, ceea ce face ca cei mici să nu se poată ,,descurca’’ cu oxalaţii. 

Și dacă oxalaţii nu erau suficienţi, o sa vă spun câteva vorbe și despre nitraţi. Nu cei din mezeluri, ci cei din legume, precum spanacul, salata verde, ṭelină, ridichi, mărar, unde găsim cantităṭi importante de nitraţi preluaţi din sol, cantităţi ceva mai mari comparativ cu cele din varză, ceapă, morcovi şi cartofi.

Nitraṭii din sol, care nu sunt folosiṭi de plante pentru sinteza de aminoacizi, respectiv proteine necesare creşterii, se acumulează ȋn produsele vegetale. Determinări multiple, efectuate prin metoda Cadmium- Griess, ȋntr-un studiu amplu din 2010, au arătat că nivelul de nitrat din frunzele vegetalelor este mult mai mare decât ȋn fructele plantelor.

Azotatul (nitratul) ingerat se transformă parṭial ȋn azotit (nitrit) ȋn cavitatea bucală, restul ajungȃnd ȋn stomac, unde, ȋn funcṭie de starea de sănătate a individului rămȃne ca atare sau se transformă parṭial ȋn azotit, ca ȋn cazul persoanelor cu secreṭie gastrică insuficientă. Azotatul ajuns ȋn intestinul subṭire este absorbit ȋn sȃnge şi apoi excretat prin rinichi ȋn 24-48 de ore. Vezica urinară este un alt loc ȋn care azotatul se poate transforma ȋn azotit.

Organismul uman poate produce nitratul şi endogen, ȋn sȃnge, colon, cecum sau ficat. Nitraṭii ca atare nu sunt toxici din fericire la cantităṭile care circulă ȋn organism.

Acṭiunea toxică a nitriṭilor poate să se manifeste la consumul excesiv alimentar de legume din cele mai sus enumerate,  la concentraṭii ce depăşesc 0,2 mg/kgcorp prin:

  • Producerea methemoglobinemiei, fierul bivalent transformȃndu-se ȋn fier trivalent, ceea ce scade capacitatea de fixare a oxigenului, culoarea mucoaselor devine brun-cenuşie, iar respiraṭia (oxigenarea) tisulară scade.
  • Inhibarea activităṭii tiroidiene prin faptul că nitratul intră ȋn absorbţie competitivă cu iodul, ceea ce poate afecta ȋn timp funcţia tiroidei. Un studiu prospectiv din 2010, realizat pe o cohortă de 490.194 de bărbaṭi şi femei cu vȃrste cuprinse ȋntre 50-71 de ani, a relevant legătura ȋntre ingestia de nitraṭi/nitriṭi şi riscul apariṭiei a două tipuri de cancer tiroidian, papilar şi folicular.

Evident că NU trebuie să ne lipsească din meniu legumele și fructele ȋn stare proaspătă, dar să fie totuși consumate ȋn cantităţi rezonabile, nu să facem din asta o ,,fixaţie’’ culinară. Dieta, alături de practicarea exerciṭiilor fizice, este evident o modalitate de a evita sau limita ȋmbolnăvirile. Obiceiuri sănătoase alimentare, diminuarea aportului de produse rafinate de patiserie, de cofetarie,abuzul de carne roşie, alimente ce conṭin grăsimi trans şi băuturi cu adaos de zahăr au fost asociate cu scăderea riscului unei multitudini de boli cornice. 

Promovarea unei diete echilibrate este cea care poate asigura starea de sănătate pe care cu toṭii ne-o dorim. Dacă vrei un sfat avizat ȋn domeniul nutriţiei sănătoase, fă-ţi o programare pe www.stop-dieta.ro

Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.

 E mai ușor decât crezi!

Bibliografie

Fernandez-Prado R et al - Nutrients Turned into Toxins: Microbiota Modulation of Nutrient Properties in Chronic Kidney Disease.- MD.Nutrients. 2017

Getting JE, Gregoire JR, Phul A, Kasten MJ.- Oxalate nephropathy due to 'juicing': case report and review-  Am J Med. 2013

Kilfoy BA, Zhang Y, Park Y et al – Dietary nitrate and nitrite and the risk of thyroid cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study, - International Journal of Cancer, 2011

Makkapati S, et al -  "Green Smoothie Cleanse" Causing Acute Oxalate Nephropathy. -  Am J Kidney Dis. 2018

Matallana González MC et al – Nitrate and nitrite content in organically cultivated vegetables, - Food Addit Contam, Part B Surveill , 2010 

Prezioso D et al - Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation.-  A review of CLU Working Group - Arch Ital Urol Androl. 2015

Esti interesat sa afli care e momentul perfect pentru slabit?

INTRODU NUMELE SI ADRESA TA DE E-MAIL, ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER SI VEI PRIMI GRATUIT RASPUNSUL.

(C) 2017 www.stop-dieta.ro