fitnessPoate nu stiati, insa sistemul nostru muscular este alcatuit din aproximativ 600 de muschi scheletici, o treime fiind permanent implicati in mentinerea pozitiei si a miscarilor corpului 

Toate bune si frumoase, insa daca ai peste 40 de ani si nu esti angrenat intr-un mod de viata care sa implice activitatea fizica, te vei confrunta cu fenomenul pierdereii de masa musculara.

Acesta de­ma­rea­za in mod natural, accelerandu-se dupa varsta de 60 de ani.  Aproximativ 25% dintre persoanele cu greutate normala ajung sa aiba aceasta problema, considerandu-se ca sedentarii pierd cam 3-5% din masa musculara pe decada.

 Ce inseamna asta? Inseamna ca o serie de activitati metabolice pe care pana acum nu le constientizai, pentru ca se intamplau de la sine, incep sa o ia pe o panta descendenta, adica:

 1. Temperatura corpului nu mai este usor adaptabila, in concordanta cu timpul de afara. Incepi sa experimentezi  starea de frig permanent si iti amintesti ca altadata, in aceleasi conditii termice, nu trebuia sa iti pui sosete ca sa nu ingheti
 2. Tonusul muscular incepe sa scada si incepi sa te simti obosit la eforturi mici
 3. Suplimentar, se mai adauga si schimbarile hormonale, mai accentuate in cazul sexului feminin, care duc la scaderea progresiva a densitatii osoase
 4. Metabolismul tau incepe sa scada, nemaiavand suficienti consumatori de energie
 5. Incepi sa iei in greutate si starea ta generala de sanatate incepe sa intre in declin
 6. Intri la dieta, ca asa e la moda, eventual una cu putini carbohidrati, ca ei sunt de vina, merita impuscati si …surpriza, poate slabesti, daca nu ai mai facut asta pana acum, dar ce e sigur, pierzi nu grasime, ci tot masa musculara

Cum sa faci sa contracarezi procesul fiziologic?

Exercitiile fizice de rezistenta au efect benefic in prevenirea si stoparea pierderii de masa musculara, indiferent de varsta.

Nimic mai simplu. Doar sa iti doresti intr-adevar asta.

Sa vedem,  in aceasta varianta, ce se intampla mai exact:

 • creste sinteza proteica musculara, respectiv numarul de fibre musculare scheletice, efectele observandu-se dupa primele 2-3 saptamani de antrenament.
 • scade catabolismul proteic muscular
 • creste metabolismul bazal
 • creste densitatea osoasa
 • tonus bun, stare generala buna

Nu uita insa 2 lucruri:

 1. exercitiile nu au efect in cresterea masei musculare daca nu ai si un aport proteic mai mare decat cel cu care erai obisnuit
 2. masa musculara trebuie intretinuta. Ea va scadea daca renunti la practicarea exercitiilor regulate. Ideal, la 2-3 zile ar trebui sa te antrenezi moderat si alternativ, introducand  treptat toate grupurile de muschi.

Asadar, prevenirea procesului fiziologic de pierdere de masa musculara este bine sa fie facuta de la varste mai tinere celei de 40, dar daca ai depasit momentul, niciodata nu este prea tarziu.

In schimb, daca ai un exces ponderal, dieta nu este solutia. Variantele restrictive, mai ales daca e vorba de grupe intregi alimentare, te pot incanta pentru moment, insa pe termen mediu si lung afecteaza buna functionare a organismului. Si el tine minte asta. A doua oara nu te mai lasa sa il privezi de ceea ce i se cuvine.

Asa ca, mai bine cere sfatul unui specialist, fa-ti o programare si vei afla mult mai multe despre propria persoana si cum sa te intelegi bine tu cu tine.

 

E mai usor decat crezi!

 

Bibliografie:

Tae Nyun K, Kiung Mook C - Sarcopenia: Definition, Epidemiology and Pathophysiology, Jornal of Bone Metabolism, 2013

Waters DL, Baumgartner RN - Sarcopenia and obesity, Clin Geriatr Med, 2011

Wannamethee SG, Atkins JL - Muscle loss and obesity: the health implications of sarcopenia and sarcopenic obesity, Proceding of the Nutrition Society, 2015

 

 

(C) 2017 www.stop-dieta.ro