yogaDacă alimentaţia și exercițiul fizic sunt controlate (sub ȋndrumarea unui specialist ȋn nutriţie și a unui antrenor), dar tot nu te simți sau nu arăți așa cum ȋţi dorești, stresul este cu siguranţă profund implicat ȋn această poveste.

Problemele la locul de muncă sau acasă te apasa. Stresul devine o obisnuinta in viata ta dar observi că ȋn jurul abdomenului a apărut, timid la ȋnceput, un pui de colăcel care ȋnsă dă semne că vrea să-și depășească ruda de la mare... colacul de salvare. 

De unde provine acest plus de kilograme? 

 

 

Acesta joacă, din păcate, un rol esenţial în creșterea în greutate. La ȋnceput te  poate face să ai un apetit mai scăzut, prin adrenalina secretată de organism, ȋnsă ȋn timp, stresul "cronic" stimulează secreţia de cortizol și foamea va fi la cote maxime.  Majoritatea dintre noi mănâncă fără control atunci când există prea multă presiune ȋn viaţa de zi cu zi. Acest lucru se întâmplă datorită răspunsului fiziologic de intrare a organismului pe un pilot automat, numit ,,mod de supravieţuire’’, ȋn cele mai multe cazuri finalizându-se cu un mecanism de supra-alimentare. Prin intervenţia sistemului nervos vegetativ te pregătești de ,,luptă sau fugă’’, odată ce corpul atinge un anumit nivel de stres.  Principalul ,,hormon de stres’’ al organismului este cortizolul. Este secretat de glandele suprarenale - organe de formă conică aflate în partea superioară a rinichilor.

Gândește-te  la cortizol ca la un sistem de alarmă încorporat al naturii umane. Se află ȋn strânsă legătură cu anumite părți ale creierului pentru a controla starea ta de spirit, motivația și frica.

De ce ȋnsă mă supra-alimentez?  Pentru că, și poate o să ţi se pară amuzant, dar exact asta se intâmplă, corpul tău crede că ai folosit calorii pentru a-ţi rezolva stresul, chiar dacă tu, ȋn mod real, nu ai fugit de niciun leu și nici nu te-ai luptat cu vreun ninja. Ca urmare, zona inconștientă a creierului tău, paleocortexul, e convinsă că trebuie să mănânci pentru a reîncărca acele calorii, chiar dacă ţie nu ţi-e foame de-adevăratelea. 

Cortizolul este implicat ȋn creșterea și ȋntreţinerea instinctului de "luptă sau fugă" al corpului aflat într-o stare de alertă, ȋnsă, ȋn funcţie de nevoile tale zilnice,  joacă un rol important și într-o serie de alte lucruri pe care corpul tău le face. De exemplu: 

Ø Gestionează modul în care organismul utilizează carbohidrații, grăsimile și proteinele

Ø Menține scăzută starea de inflamațieØ Reglează tensiunea arterială

Ø Crește nivelul de zahăr din sânge (glicemia) pentru a ȋmbunătăţii energia creierului și a principalelor organe interne

Ø Controlează ciclul de somn / trezire pentru a putea gestiona stresul   

Ce se ȋntâmplă când ai de-a face cu prea mult stres?

Ȋn mod normal, după ce starea de presiune sau pericolul au trecut, nivelul de  cortizol ar trebui să se calmeze. Inima, tensiunea arterială și alte sisteme ale corpului vor reveni la normal. 

Dar dacă rămâi sub stres constant și butonul de alarmă rămâne aprins? Funcţiile cele mai importante ale corpului pot deraia conducând la o serie de probleme de sănătate, printre care

:Ø Anxietate și depresie

Ø Dureri de cap

Ø Boală cardiacă

Ø Probleme de memorie și de concentrare

Ø Probleme cu digestia și tranzitul intestinal

Ø Probleme cu somnul

Ø Creștere în greutate

 Cortizolul crește ȋn timpul perioadelor tensionate din viaţa ta, indiferent de natura stres-ului. Efectul acestui lucru poate transforma excesul alimentar într-un obicei.  

Dar ce altceva se mai ȋntâmplă, ca tabloul să fie complet și ȋngrășatul să se instaleze ȋncet, dar sigur?  

Deoarece nivelurile crescute ale hormonului contribuie la provocarea unei secretii suplimentare de insulină, ceea ce duce la  scăderea glucozei din sânge. Din acest moment ȋncepi să fi tentat de consumul de alimente dulci și grase.Adică, în loc de o salată sau o banană, este mai probabil să ajungi să consumi bomboane, prăjituri sau alimente fast-food, numite și "alimente de confort". 

După cum afirma profesor ȋn medicină dr. Jason Perry Block, mâncarea poate fi considerată o sursă de consolare ce poate reduce stresul.Alimentele grase și dulci sunt, de obicei, marii vinovați și mulți dintre noi au dezvoltat deja un atașament puternic pentru ele. 

Ȋn concluzie, "mai mult stres = mai mult cortizol = apetit mai mare pentru produsele alimentare junk = mai multă grăsime pe burtă", spune Dr. Shawn M. Talbott, biochimist nutriţional. 

Cum să menținem niveluri sănătoase de cortizol?

Evident, cel mai simplu mod de a ȋţi menține nivelul normal al cortizolului și de a funcționa corect este de a reduce, cât de mult se poate, stresul. Încercați să aplicaţi următoarele sfaturi simple pentru a vă menține instinctul de ,,luptă sau fugă’’ al organismului la un nivel corect:

Ø Mânâncă echilibrat, din toate grupele alimentare

Ø Fă exerciții fizice frecvent sau măcar plimbări ȋn ritm alert

Ø Dormi minim 7 ore pe noapte

Ø Programează-te la o ședinţă de masaj pentru a scăpa de senzaţia de oboseală musculară dată de un stres prelungit

Ø Socializează mai mult, ȋntâlnește-te cu prietenii. Ideal este să ai pe cineva cu care să poţi discuta ceea ce te frământă

Ø Râzi mai mult, este unul dintre cei mai buni destresori naturali și ... nu costă nimic

Ø Amintește-ţi de hobby-urile din copilărie sau adolescenţă și reia acele activităţi

Ø Ascultă muzică; ȋţi va oferi ȋntotdeauna o stare bună și puterea de a trece peste problemele zilnice

Ø Practică yoga sau meditaţia sau măcar ȋncercă să ȋnveţi să respiri profund și să te relaxezi atunci când simţi că un nou factor de stres te agresează 

Cu toții ne luptăm cu stresul din când în când. Depinde de voi să vă ocupați de anhilarea lui, cât mai bine puteți. Rezistând tentaţiei de a mânca prea mult este un început minunat. 

Soluţii există. Trebuie doar să vrei.

Filosofia mea despre nutriţie este să te poţi bucura de viaţă și să slăbești, păstrând o greutate sănătoasă. Fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.

 

Schimbarea ce va urma,  te va transforma ȋn cea mai bună variantă a ta pentru tot restul vieţii.

 

E mai ușor decât crezi!

   

 Bibliografie 

Abraham SB et al – Cortisol, obesity and the metabolic syndrome: A cross-sectional study of obese subjects and review of the literature, Obesity 2013

American Psychological Association: “Stress a Major Health Problem in The U.S., Warns APA.” 2015

Dartmouth Undergraduate Journal of Science: “The Physiology of Stress: Cortisol and the Hypothalamic-Pituitary-Adrenal Axis.”

Fan Y, Tang Y, MI – Posner Cortisol level modulated by integrative meditation in a dose-dependent fashion, Stress Health, 2014

Harding JL et al – Psychosocial stress is positively associated with body mass index gain over 5 years: evidence from the longitudinal AusDiab study, Obesity, 2014

Jason P Block et al – Psychosocial Stress and Change in Weight Among US Adults, American Journal of Epidemiology, 2009

(C) 2017 www.stop-dieta.ro