omega 3Efectele negative ale temperaturilor scăzute și numărul redus de ore de lumină din anotimpul rece sensibilizează organismul, expunându-l la diverse afecţiuni ... de sezon. O alimentaţie echilibrată e mai mult decât importantă, acum.

Din păcate, deși nutriţie se face peste tot, pe stradă, pe internet sau de către așa-zișii nutriţioniști, se pare că nu toată lumea a auzit de faptul că grăsimile și uleiurile sunt esenţiale pentru un regim de viaţă sănătos.

 

Grăsimile intervin atât ȋn furnizarea energiei necesare organismului, cât și ȋn absorbţia și transportul unor nutrienţi esenţiali precum vitaminele A, D, E, K și solubilizarea carotenoidelor (beta-caroten, alfa-caroten, licopen, luteină, zeaxantină) în miceliile lipidice mixte ȋn lumenul intestinal. 

Grăsimile tip omega 3, 6 sau 9, par mai bine cunoscute ca denumire, dar nu se știe exact ce le diferenţiază, iar faptul că din punct de vedere biochimic un acid gras omega prezintă prima dublă legătură la atomul de carbon 3 sau altul la atomul 6, nu spune mare lucru omului obișnuit. 

Așadar, avem sau nu avem nevoie de omega și de care anume?  

Luându-i ȋn ordinea numerelor de pe tricou, acizii grași omega 3 nu sunt grăsimi ce pot fi produse ȋn organism, deși au un rol extrem de important ȋn menţinerea sănătoasă a sistemului cardio-vascular, sistemului nervos central și dezvoltarea creierului precum și a unei bune imunităţi. Două grupuri specifice de acizi grași omega-3 sunt cunoscuți sub numele de acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA) și se găsesc ȋn special ȋn peștele gras (ton, macrou, sardină, somon, hering).

Acizii grași omega 6, așa cum este acidul linoleic (LA), ajunge ȋn organism tot prin aport extern și ȋi găsim în alimente precum soia, porumb, seminţele de in, nuci, alune. Foarte prezenţi ȋn general ȋn dietă, aceștia pot, ȋn exces, să reducă efectele acizilor omega 3, având un efect opus, proinflamator.

Acizii grași omega 9 sau acizii oleici pot fi produși ȋn organism, ȋn concordanţă cu necesităţile de moment ale corpului, dar se găsesc și ȋn uleiuri de floarea soarelui, de măsline sau de nuci. EPA și DHA sunt adesea citate ca fiind componentele benefice ale uleiului de pește. EPA și DHA provin de fapt din algele marine, care reprezintă baza lanțului alimentar pentru pești. Peștii consumă aceste alge și astfel concentrează cantități mari de grăsimi benefice. 

De ce este atât de important uleiul de pește? 

1.Sistemul nervos

Cercetările arată că o alimentatie cu un consum scăzut de DHA (implicit și nivelurile sanguine) este asociat cu pierderea memoriei, dificultatea de concentrare, boala Alzheimer și alte probleme de comportament.

 2.Membranele celulare

Grasimile au un rol esențial în promovarea sănătății celulelor. Celulele din corpul uman au o membrană lipidică ce reglează ceea ce intră și iese din celulă. Fluiditatea membranelor celulare depinde de compoziția acizilor grași din dietă.Dacă membranele care înconjoară celulele creierului sunt relativ lichide, deoarece există omega-3, atunci mesajele neurochimice precum serotonina pot fi transmise mai ușor. Pe de altă parte, dacă se consumă prea multe grăsimi saturate (cele care sunt solide la temperatura camerei), fără suficient aport omega-3, atunci aceste membrane devin mai rigide, iar substanţele nu pot trece.Celulele necesită, de asemenea, aceste grăsimi bune pentru reparații și regenerare.Când există omega-3, celulele musculare devin mai sensibile la insulină, în timp ce celulele grase scad. Acest lucru poate însemna că organismul poate devia mai multe substanțe nutritive în țesutul muscular.

 3.Sănătate metabolică

În cele din urmă, DHA și EPA pot crește metabolismul prin creșterea nivelului de enzime care sporesc capacitatea de ardere a caloriilor. 

Ce ar trebui să știi

Pentru populația din țările dezvoltate este mai dificil să obțină grăsimi omega-3 din surse dietetice. Mâncăm mult mai multe alimente prelucrate și mult mai puțin vânat sălbatic și plante decât strămoșii noștri. Și, de obicei, nu mâncăm lucruri precum melci și insecte, care sunt de asemenea bogate în omega-3, deși mulți oameni din întreaga lume continuă să le mănânce ca parte a dietelor tradiționale. Ne bazăm acum prea mult pe uleiuri vegetale omega-6.Deoarece omega-3 și omega-6 concurează între ele pentru spațiul din membranele celulare și atenția enzimelor, raportul dintre cele două contează mai mult decât cantitatea absolută de grăsime consumată. Ani de cercetare ȋn domeniu nutriţiei au legat dietele cu conținut scăzut de grăsimi cu apariţia stărilor de agresivitate, depresie și dorinţă suicidară. De-a lungul vieţii, celulele din creierul tău iau grăsimea pe care o consumi. DHA este grăsimea activă din creier și este deosebit de importantă pe parcursul etapelor de dezvoltare. Aproximativ 1/3 din capturile globale de pește se îndreaptă fie spre prelucrare ȋn  făină de pește, fie ulei de pește. Obţinerea a 3-9 grame zilnice de ulei de pește/ zi (aproximativ 1-3 grame de EPA + DHA)  reprezintă o suplimentare corectă. Consumaţi peștii mici ce sunt mai puțin predispuși să acumuleze toxine de mediu. Sau puteţi să alegeți ulei de krill sau ulei de alge.Evitați grăsimile trans; ele pot interfera cu EPA și DHA în organism.Cercetătorii Institutului Naţional American de Sănătate au anunţat că miliardele cheltuite pe medicamente antiinflamatorii, cum ar fi aspirina, ibuprofenul și acetaminofenul, sunt banii cheltuiți pentru a anula efectele prea multor grăsimi omega-6 în dietă. Consumul unei cantități mari de alimente ce conţin porumb, semințe de bumbac, ulei de floarea soarelui  și alte uleiuri vegetale bogate în omega-6, vă va modifica negativ raportul acizilor grași.

Uleiul de pește pare să fie în siguranță a fi adus ca și supliment ȋn alimentaţie, cu excepția celor care au prescrisă medicaţie anticoagulantă pentru a nu fluidiza excesiv sângele.

Dacă vrei să afli răspunsuri avizate ȋn domeniul nutriţiei și dieteticii, fă-ţi o programare, chiar acum, pe www.stop-dieta.ro

Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.

E mai ușor decât crezi!

 

Bibliografie

Arterburn LM, et al. Bioequivalence of docosahexaenoic acid from different algal oils in capsules and in a DHA-fortified food. Lipids, 2007

Barnard ND, et al. Nutrition Guide for Clinicians. PCRM, 2007.

Bernstein AM, et al. A meta-analysis shows that docosahexaenoic acid from algal oil reduces serum triglycerides and increases HDL-cholesterol and LDL-cholesterol in persons without coronary heart disease., J Nutr, 2012

Groff JL & Gropper S, Advanced nutrition and human metabolism, Wadsworth Thomson Learning, 2000.

Hibbeln J, et al. Health intakes of n-3 and n-6 fatty acids: estimations considering worldwide diversity. Am J Clin Nutr 2006

Jacobson TA. Beyond lipids: the role of omega-3 fatty acids from fish oil in the prevention of coronary heart disease. Curr Atheroscler Rep, 2007

Lemaitre RN, et al. Plasma phospholipid trans fatty acids, fatal ischemic heart disease, and sudden cardiac death in older adults. Circulation, 2006

Nair GM & Connolly SJ. Should patients with cardiovascular disease take fish oil? CMAJ, 2008

Virtanen JK, et al. Circulating omega-3 polyunsaturated fatty acids and subclinical brain abnormalities on MRI in older adults: The cardiovascular health study. J Am Heart Assoc 2013

(C) 2017 www.stop-dieta.ro