animale internetPe proprie răspundere, de prima parte a titlului, sub o atentă ȋndrumare, declar că vă pot ,,vindeca’’, de a doua, … sper să vă vindecaţi singuri, conștientizând realitatea și lăsând specialiștii ȋn nutriţie să se ocupe de alimentaţia sănătoasă sau, dacă este cazul, să vă ghideze ȋn a alege meniuri corecte ȋn eventuala existenţă a unor boli.

 

Am ieșit zilele trecute ȋn oraș să sărbătorim un prieten.  Ajungând un pic mai târziu, am ,,prins’’ două locuri la o oarecare distanţă de sărbătorit. Nicio problemă mai cunoștem oameni, mai socializăm… Evit să ȋmi declin specializarea de nutriţionist, mai ales când sunt invitată de prieteni la masă, nu de alta dar am ,,prostul’’ obicei să explic prea multe, din dorinţa de a-l face pe celălalt să ȋnţeleagă unde greșește și de ce poate avea probleme de sănătate, doar pentru că tratează superficial actul alimentar.

Am fost și sunt fascinată de perfecta alcătuire a corpului uman, de mecanismele intime biochimice ale activităţii celulare, iar ȋn ultimii doi ani, pot spune că sunt fericită că, ȋn fine, s-a putut demonstra cât de deșteaptă și de adaptabilă poate fi o celulă, oricare celulă a corpului nostru.

Chiar așa? ar zice unii… Păi, cum altfel aș putea să o caracterizez, dacă poate elimina ea singurică deșeurile rezultate din propria activitate, fără să aibă habar că există atâtea alte ,,ajutoare’’ precum hidrocolonoterapiile, tratamentele detox, resetările prin proceduri de ȋnfometare, eliminări abuzive de grupe alimentare sau ,,n’’ diete minune...

 Zău așa, pare că habar nu are de ce se ȋntâmplă pe lumea asta sau …o fi că n-are acces la internet. Despre băieţii aceia, minţi luminate, mega-cercetători, care au muncit zeci de mii de ore ȋn laborator să demonstreze procesul de auto-curăţare celulară și au luat și premiul Nobel pentru asta, ce să mai comentăm…..ce o fi și ȋn capul lor să se zbată atât, când net-ul abundă de soluţii, una mai halucinantă decât alta. 

Să nu mă ȋnţelegeţi greșit, sunt ȋncântată că trăiesc ȋntr-o epocă a tehnologiilor avansate, că pot avea zilnic acces la informaţii despre orice, acces la noutăţi publicate pe site-uri hiper- specialitate sau la studii preluate din reviste dedicate cercetării in medicină, nutriţie și biochimie. Dar totuși, dacă nu ai un bagaj suficient de solid de noţiuni de fiziologie, biochimie și fiziopatologie umană nu poţi ȋnţelege sau anticipa reacţiile organismului și nici pericolele de sănătate la care te expui aplicând tot ceea ce citești pe net.

Dar să lăsăm această spinoasă problemă la o parte și să revenim la cea pur alimentară.

Cum spuneam, am ajuns la petrecere fix când se luau comenzile. Am comandat rapid un mușchi de vită cu sos de piper verde și o salată mixtă din frunze verzi. Am auzit-o pe vecina de masă spunându-i mulţumită partenerului: Vezi, ţine Dukan… Cine o fi specialista? m-am intrebat ȋn gând. I-am spus ȋnsă chelnerului cu voce tare: O să iau și un desert, ȋmi recomandaţi ceva? Ochii doamnei se măreau progresiv, pe măsură ce ȋmi erau descrise variantele de desert. Era contrariată probabil de ce grozăvie făceam. Și chiar o să mâncaţi și desert? m-a ȋntrebat sperând să fie o neȋnţelegere la mijloc. Normal, i-am răspuns pe un ton neutru, deși ȋmi stătea pe limbă să-i spun ceva răutăcios,  cu toate … ,,mesajele’’ trimise de bărbatul meu pe sub masă ca să fiu cuminte. Când a venit crema de ciocolată cu fructe de pădure, doamna părea depășită de situaţie… și nu s-a mai abţinut, mi-a mărturisit că e la dietă, nici nu mai conta care, că avea interzis la o listă foarte mare de alimente și că era ȋn pragul unei crize de nervi. Am liniștit-o, i-am dat cartea mea de vizită, i-am spus doar că există variante mai puţin restrictive de a da jos kilograme și am ȋntrebat-o ce desert vrea să comande…

Hai să vedem care este primul gând care ȋţi trece prin cap, atunci când vezi că nu mai ȋncapi ȋn hainele preferate?

Vei răspunde probabil că trebuie să mănânci mai puţin sau să nu mai mănânci dupa orele 18.00 sau să te apuci de sală sau pur și simplu să ȋncepi o dietă. 

Greșit! Astfel de lucruri pot fi considerate niște ,,reparaţii’’ pe termen scurt și nicidecum modificări pe termen lung.

Primul gând care trebuie să-ţi treacă prin cap este să accepţi că ai un stil de viaţă care te-a defocusat de la nevoile reale ale propriei persoane. Ȋncearcă așadar să-ţi identifici problemele. Dacă simţi că ești depășit, apelează la un specialist, altfel poţi ajunge să ȋţi produci mai multe pagube …. mai ales dacă te bazezi pe internet.

Viaţa socială este o parte importantă a stilului de viaţă. Știu ca ȋţi este teamă de vechile obiceiuri, de tentaţiile alimentare apărute când nu mai ești pe terenul familiar, de acasă și de greutatea de a te desprinde de ele. La ȋnceput poţi să te simţi vulnerabil, așa cum se ȋntâmplă de exemplu atunci când ieși la restaurant cu prietenii. Nu te panica! Cu puţină pregătire, vei putea naviga ȋn apele ispitelor alimentare fără a te alege cu daune sau ȋn orice caz nu cu unele foarte mari.

Sfaturi pentru planificarea cinei ȋn oraș

  1. Selectează un restaurant cu opțiuni de meniu sănătoase, asta ȋn cazul în care poţi face tu acest lucru
  2. Consultă, dacă este posibil, meniul online și decide ce veți comanda înainte de a ajunge acolo.
  3. Vrei un aperitiv, un fel principal și un desert? Ajustează-ţi aportul energetic, astfel încât să nu-ţi depășești limita.  

Se ȋntâmplă să apară o invitaţie de ultim moment și nu ai timp să-ți planifici masa? Sau trebuie doar să fugi și să iei prânzul?

Nu te stresa și ȋncearcă ȋn astfel de situaţii să ai ȋn minte următoarele:

  1. Evită alcoolul și orientează-te către băuturi fără adaos de zaharuri. E de preferat un ceai cald ȋn această perioadă ȋn locul unui suc ,,răcoritor’’...
  2. Controlează-ţi porţia alimentară. Nu e obligatoriu să mănânci tot din farfurie, poţi lua la pachet dacă a rămas și ţi-a plăcut ceea ce ai comandat.
  3. Comandă salate și dacă sunt cu sosuri, cere-le separat, urmând să le adaugi ȋn cantitatea de care ai nevoie
  4. Evită mâncarea prăjită și optează pentru preparate la grătar, la cuptor sau abur.
  5. Nu trebuie să ȋţi fie teamă să ȋnlocuiești sau să modifici ceva la un preparat dacă ești convins că este mai sănătos preparat altfel.
  6. Mănâncă ȋncet, fără grabă. Savurează mâncarea. Trebuie să ȋi oferi suficient timp stomacului să trimită semnale către creier, iar acesta să concluzioneze prin senzaţia de saţietate că ești plin și că masa trebuie să se ȋncheie.

Dacă vrei să ţii dietă, trebuie să ȋţi spun că ești ȋn categoria celor mai vulnerabile persoane la poftele alimentare, deoarece grelina, hormonul foamei, nu o să-ţi dea pace; citește și  http://www.stop-dieta.ro/blog/566-ai-pofte-alimentare-ce-nu-te-lasa-sa-slabesti-de-vina-e-grelina-bat-o-vina 

Soluţii există. Trebuie doar să vrei.

Fă-ţi o programare, chiar acum, dăcă dorești să afli răspunsuri avizate ȋn domeniul nutriţiei și dieteticii.

Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.

E mai ușor decât crezi!

 

Bibliografie:

Boschmann, M. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2003.

Raspopow K, Abizaid A  Matheson K, Anisman H - Anticipation of a psychosocial stressor differentially influences ghrelin, cortisol and food intake among emotional and non-emotional eaters.- Appetite, 2014

Stefanescu Camelia – www.stop-dieta.ro

Sookey JF et al, Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity, Obesity 2008

(C) 2017 www.stop-dieta.ro